Rezervacija

PRIČA O VILI TUTTOROTTO

“Palača siromašnih

 

U trinaestom stoljeću Mlečani su zavladali gradom Rovinjem. Već tada prepoznali su da brdovito naseljen otok sjeverne Istre, smješten tik uz more, može biti od velike strateške važnosti kako za život ondašnjeg vremena tako i za život današnjice. Ubrzo je toranj crkve  Svete Eufemije postalo najvažniji i najupečatljiviji orijentir  mletačkih mornara, a rovinjska luka je postala sigurna luka za njihovu flotu.

U to vrijeme, rovinjska obitelj Massatto bila je obitelj poznata generacijama, kao vješti i vrijedni ribolovci. Kao rezultat njihova  napornog rada i iznimnog truda zaradili su prekrasnu, iako skromnu palaču s pogledom na rovinjsku luku. Ulica u kojoj se nalazio njihov dom, današnja vila, nazvana je također njihovim imenom, ulica Massatto.

Razarajuće posljedice drugog svjetskog rata natjerale su obitelj Massatto da napusti Rovinj i Istru. Kako su novi vlasnici ušli u posjed početkom 1950-ih, naišli su samo na najstarijeg stanovnika palače, gradskog brijača. Kako mu se nije sviđala ideja o promjeni vlasništva, pokušao je uvjeriti nove vlasnike da je kuća beskorisna i neupotrebljiva: "TUTTO ROTTO", vikao je ("sve je trulo, sve je razbijeno"). No usprkos tome, novi vlasnici, prepoznali su iznimnu važnost zgrade i nemjerljiv bogat potencijal koji palača ima još od davnina.

Ubrzo su novi vlasnici započeli obnavljati ovu “palaču siromašnih” i pri tome usrećili starog gradskog brijača.

Tek prije deset godina vlasnici ove jedinstvene vile odlučili su otvoriti svoja vrata za javnost i tako započeli dijeliti svoju povijest i zanimljivu priču sa gostima koji su željni boraviti iza srednjovjekovnih gradskih zidina, čemu svjedoče  i kripte gdje su nekada stanovnici palače skrivali hranu i sol od gusara.

Posjetite nas, obećajemo da će Vam raskošna statua Madonne iz 18-og stoljeća i njeno dijete koje drži u naručju, pružiti osmijeh zbog kojeg ćete se poželjeti uvijek iznova vraćati...

vrh stranice